• VI lever i riktigt cool värld VI lever i riktigt cool värld
 • Din sovposition avslöjar hur du är som person Din sovposition avslöjar hur du är som person
 • Grattis till Lykke Li Grattis till Lykke Li
 • Nya Galaxy S4 Nya Galaxy S4
 • Lexington parfym Lexington parfym
 • Robin Stjernberg Robin Stjernberg
 • Titanic II Titanic II
 • Nya Aston Martin Nya Aston Martin
 • Flytta utomlands Flytta utomlands
 • ABBA-museet ABBA-museet
 • Stella McCartney Stella McCartney
 • Virkad polisbil Virkad polisbil
 • One Direction öppnar exklusiv butik i Stockholm! One Direction öppnar exklusiv butik i Stockholm!
 • Whitney Houston Whitney Houston
 • Vårens hetaste hårtrend Vårens hetaste hårtrend
 • Barnbidraget, inte för alla familjer? Barnbidraget, inte för alla familjer?
ABBA-museet

2006 kom nyheten om att det skulle öppnas ett ABBA-museum men på grund av flera förseningar har det inte öppnats än, 7 maj är det däremot äntligen dags – då öppnas museet på Djurgården i Stockholm, som en del av nya Swedish music hall of fame.

 

Inför den tänkta öppningen i juni 2009 hade 3000 biljetter sålts till ABBA-fans i ca 30 länder, museet uppmärksammades i medier världen över och förhoppningarna om att ABBA-museet skulle dra åt sig turister var stora.

Tyvärr visade det sig då att renoveringen av det Stora tullhuset, där museet från början var tänkt att vara, var mer komplicerat än man först trott.

När man insåg att man var tvungen att hitta en ny lokal blev projektet liggandes på is ett tag. Men den som väntar på något gott.. Redan första året förväntas en kvarts miljon ABBA-fans besöka museet.

 

Tanken är att du som besökare ska känna sig som en femte bandmedlem i ABBA, enligt Jenny Engström, presskontakt för museet. Du får ta plats på scenen tillsammans med gruppen (som närvarar som hologram) och se hur väl du passar i ABBA:s scenkläder.

Utställningarna ska vara så interaktiva som möjligt. På museet finns till exempel ett självspelande piano som är kopplat till Bennys studio. Har besökaren tur så blinkar den röda lampan och pianot börjar spela. För att uppmärksamma bandets första stora hit – ”Ring, ring” – finns på museet en röd telefon, som bara de fyra gruppmedlemmarna har numret till men om de någonsin kommer att ringa det numret kan inte presskontakten Jenny Engström svara på.

 

ABBA-museet blir en del av Swedish music hall of fame, en 5 000 kvadratmeter stor byggnad mellan Gröna lund och Liljevalchs, som öppnar 7 maj. Utöver Abba-museet finns där även ett ”hall of fame” över svenska poplegendarer, med namn som Swedish house mafia, Robyn, The Cardigans och Max Martin. Där finns även ett boutiquehotell, restaurang och bar samt en shop.

 

Det nya museet ger en helhetsbild av bandet, musiken och den osannolika framgång vi upplevde på 70- och 80-talet, något vi inte kunnat visa tidigare. Det blir som en upplevelsebaserad musikdokumentär som bjuder in bakom scenen såväl som på och framför den, säger ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus i ett pressmeddelande, det är ännu oklart om ABBA-medlemmarna kommer finnas på plats vid öppningen av museet.