• VI lever i riktigt cool värld VI lever i riktigt cool värld
 • Din sovposition avslöjar hur du är som person Din sovposition avslöjar hur du är som person
 • Grattis till Lykke Li Grattis till Lykke Li
 • Nya Galaxy S4 Nya Galaxy S4
 • Lexington parfym Lexington parfym
 • Robin Stjernberg Robin Stjernberg
 • Titanic II Titanic II
 • Nya Aston Martin Nya Aston Martin
 • Flytta utomlands Flytta utomlands
 • ABBA-museet ABBA-museet
 • Stella McCartney Stella McCartney
 • Virkad polisbil Virkad polisbil
 • One Direction öppnar exklusiv butik i Stockholm! One Direction öppnar exklusiv butik i Stockholm!
 • Whitney Houston Whitney Houston
 • Vårens hetaste hårtrend Vårens hetaste hårtrend
 • Barnbidraget, inte för alla familjer? Barnbidraget, inte för alla familjer?
Barnbidraget, inte för alla familjer?

Utdelning av barnbidraget endast till de familjer som verkligen behöver det? Ja kanske inom snar framtid.

I dagarna fyller Sveriges generella barnbidrag 65 år. Barnbidrag har genom åren utgjort ett viktigt tillskott till många familjer som har ansträngd ekonomisk situation.

Den brittiska regeringen insåg nyligen att i praktiken är låg- och medelinkomsttagare med och betalar barnbidraget till höginkomsttagare och därav har 800000 brittiska höginkomsttagarhushåll för tre veckor sedan mottagit sitt barnbidrag för sista gången, framöver kommer endast familjerna som har verkligt behov av bidraget få det.

Joakim Holmertz från Liberala Ungdomsförbundet Storstockholm tycker att det är dags för oss i Sverige att ändra på utdelandet av barnbidraget och att höginkomsttagare inte längre bör få det.

Så här ser han på barnbidraget:

Ett hushåll bestående av två vuxna och två barn, med en årsinkomst på en miljon kronor, får varje år tillräckligt med barnbidrag för att åka på en 7-nätters all inclusive-semester till Kanarieöarna. Det är varken rimligt eller rättvist.

De skatter som finansierar svenska barnbidrag betalas gemensamt av såväl låg- som medel- och höginkomsttagare. Således innebär dagens generella barnbidragssystem att svenska låginkomsttagares skattepengar bekostar höginkomsttagares lyxkonsumtion. Det är en orättvisa som strider mot varje tanke bakom en välfärdsstat.

Givetvis är det inget fel i att människor unnar sig och sina familjer lite semester emellanåt. Människor i allmänhet och höginkomsttagare i synnerhet bör dock få betala sina egna semestrar. Det ska inte låginkomsttagare – som i vissa fall inte har råd att åka med sina egna familjer på semester – göra via skattsedeln.

Det är dags att vi efter 65 år ska sluta fylla läkare och advokaters plånböcker med metallarbetares och undersköterskors skattepengar. Ett tak borde införas för hur mycket medlemmarna i ett hushåll kan tjäna och ändå få barnbidrag. Samtidigt kan barnbidraget höjas för dom familjer som faktiskt behöver det.

Idag delas barnbidrag ut till alla barn i Sverige fram tills dom är 16 år från Försäkringskassan, efter 16 år är det istället CSN som delar ut ett så kallat studiebidrag. Studerar inte barnet efter 16 års ålder kan man ansöka om förlängt barnbidrag. Barnbidraget är den enskilt största förmån som staten ger till barnfamiljerna i Sverige.

Ur ett nationalekonomiskt perspektiv så är målet med barnbidraget att jämna ut den ekonomiska statusen mellan familjer med barn och familjer utan barn.  Barnbidraget skall alltså i första hand täcka de omkostnader som kommer med barn. Exempelvis mat, försäkringar och olika typer av avgifter.