• VI lever i riktigt cool värld VI lever i riktigt cool värld
 • Din sovposition avslöjar hur du är som person Din sovposition avslöjar hur du är som person
 • Grattis till Lykke Li Grattis till Lykke Li
 • Nya Galaxy S4 Nya Galaxy S4
 • Lexington parfym Lexington parfym
 • Robin Stjernberg Robin Stjernberg
 • Titanic II Titanic II
 • Nya Aston Martin Nya Aston Martin
 • Flytta utomlands Flytta utomlands
 • ABBA-museet ABBA-museet
 • Stella McCartney Stella McCartney
 • Virkad polisbil Virkad polisbil
 • One Direction öppnar exklusiv butik i Stockholm! One Direction öppnar exklusiv butik i Stockholm!
 • Whitney Houston Whitney Houston
 • Vårens hetaste hårtrend Vårens hetaste hårtrend
 • Barnbidraget, inte för alla familjer? Barnbidraget, inte för alla familjer?
Sälja julklappar

Att sälja julklappar som man inte är nöjd med blir allt vanligare.

På juldagen sa Blockets presschef Annette Karlberg ”Det är samma tendens som tidigare år. Det tar fart redan efter Kalle Anka och sedan fortsätter det. Nu är det full kommers.”

Från 16-tiden på julafton och framåt har det lagts upp massvis av nya privatannonser på nätets auktions- och försäljningssajter, som t.ex. Tradera och Blocket. Många av varororna som läggs upp är oanvända, i förpackning eller med prislapp på och med största sannorlikhet är det oönskade julklappar som folk bestämmer sig för att sälja.

Bland de julklappar som delades ut förra året var ca var sjätte julklapp oönskad, det visade en  undersökning som TNS gjort på uppdrag av Tradera och Ebay. Undersökningen är gjorde i sammanlagt elva europeiska länder. I England, Frankrike och Tyskland är det flest som bestämmer sig för att sälja julklappar dom fått och i Spanien och Ryssland är det väldigt få som säljer sina julklappar vidare.

Enligt Traderas marknadschef Christina Kilström väljer man ibland att behålla klappar trots att vi inte gillar dom och detta beror på att vi är rädda för att göra andra besvikna och ledsna. I ett pressmeddelande sa hon ”Jag tror att samvetet ligger oss svenskar till last i juletid.”

Istället vill hon slå ett slag för att byta eller sälja vidare, något som många alltså tog fasta på redan under julaftonen, och istället köpa eller byta till sig något man verkligen vill ha eller får användning för.

Från Tradera fanns siffror som visar att betydligt fler lade upp annonser i år jämfört med förra året.

På julaftonen i år lades 19 640 annonser upp jämfört med 14 300 julafton 2011. En annan undersökning som Tradera låtit göra visar att en tredjedel av svenskarna väljer att lämna tillbaka eller sälja julklappar de fått.

Det har även visat sig att dom som har högre inkomster oftare lämnar tillbaka eller byter klapparna jämfört med dom som tjänar mindre.

Att sälja julklappar blir allt vanligare i Sverige.