• VI lever i riktigt cool värld VI lever i riktigt cool värld
 • Din sovposition avslöjar hur du är som person Din sovposition avslöjar hur du är som person
 • Grattis till Lykke Li Grattis till Lykke Li
 • Nya Galaxy S4 Nya Galaxy S4
 • Lexington parfym Lexington parfym
 • Robin Stjernberg Robin Stjernberg
 • Titanic II Titanic II
 • Nya Aston Martin Nya Aston Martin
 • Flytta utomlands Flytta utomlands
 • ABBA-museet ABBA-museet
 • Stella McCartney Stella McCartney
 • Virkad polisbil Virkad polisbil
 • One Direction öppnar exklusiv butik i Stockholm! One Direction öppnar exklusiv butik i Stockholm!
 • Whitney Houston Whitney Houston
 • Vårens hetaste hårtrend Vårens hetaste hårtrend
 • Barnbidraget, inte för alla familjer? Barnbidraget, inte för alla familjer?
Shopping är bra för dig

Shopping är bra för dig och kan faktiskt förlänga ditt liv! Hur det kan vara möjligt är för att vi tränar kroppen, hjärnan och självuppfattningen när vi shoppar.

Det sker mycket i hjärnan när vi shoppar. Först planerar vi, därefter samlar vi in information via väninnor, tidningar, internet och så vidare. Därmed aktiveras vårt minnessystem som genererar aktivitet i det undermedvetnas djupa delar, det som har med förväntningar att göra.

När du till exempel ser ett par skor aktiveras denna struktur i hjärnan och gör dig därmed motiverad till köp, det händer faktiskt redan innan du tagit ställning till om du tycker om skorna eller inte.

I samma ögonblick som du håller dem i handen och njuter av hur de ser ut skapas aktivitet i hjärnans belöningssystem i den nedre delen av pannloberna. Ju mer du tycker om dem desto större blir aktiviteten.

Om du däremot inte gillar skorna förbehållslöst när du tittar närmare på dem, sker i stället större aktivitet i din insula som hör till sidorna i hjärnan. Det är här känslor som till exempel avsky uppstår.

– Vi vet ännu inte så mycket om hur vårt valsystem fungerar. Men vi är inte så rationella som vi själva tror. Vår hjärna har ofta fattat sitt beslut flera sekunder innan vi är medvetna om det, säger hjärnforskaren Thomas Zoëga Ramsøy till tidningen i Form, som haft flera artiklar senaste åren angående hur shopping är bra för dig och din hälsa.

Alla människor har ett behov av att umgås med andra och en del av det sociala behovet tillfredsställs när vi shoppar för när vi shoppar träffar vi ofta butiksbiträden vars jobb är att få oss att känna oss välkomna och nöjda. För många kvinnor täcks det sociala behovet genom att shoppa med vänner.

– Man är tillsammans på ett annat sätt och känner sig friare än hemma, ramarna känns friare om man rör på sig. Ofta blir samtalen nästan identiska om man alltid dricker te tillsammans hemma i soffan men det är lättare att släppa vardagens bekymmer och utmaningar när man är ute och shoppar.

Forskning visar även att shopping faktiskt kan vara riktigt sunt rent fysiskt.

Genomsnittskvinnan går cirka 3,3 km under sin shoppingrunda. Om du väger omkring 65 kilo förbränner du cirka 210 kalorier, ökar du hastigheten från vanlig gång till rask promenad kan du öka förbränningen med hela 15–20 procent.

Tips för att göra shoppingen till träning:

På vägen: Ju tyngre inköpspåsar du bär, desto högre blir förbränningen. Sträck på dig i stället för att lunka runt med hängande axlar, så får du finare hållning och musklerna arbetar mer. Forskning har visat att spänningar i nacken förebyggs och avlägsnas om du gör så här: höj axlarna och sänk dem igen med inköpspåsarna i händerna till exempel 10 gånger.

När du provar kläder eller skor: Rör dig så mycket som möjligt genom att böja och sträcka på dig, och vrid och vänd dig framför spegeln.

I kön: Gör venpumpövningar genom att häva dig upp på tårna. Träna också balansen genom att stå på ett ben. Ställ påsarna på golvet och svaja fram och tillbaka och ut mot sidorna så att du gör ryggraden smidig.

När du blir stressad, varm eller på dåligt humör: Försök tänka på shoppingen som träning och alla människor, köer osv som utmaningar. Shopping är bra för dig, du får både något gjort och tränar kroppen.

Så ge dig ut i julhandeln och förbränn julbordets frestelser samtidigt som du hittar klapparna, kom ihåg: shopping är bra för dig!